Inget är som vanligt. Inte ens köttbullarna.

Jag har sagt det förut, men jag säger det igen: Jag är lyckligt lottad som har sällskap varje dag i den här pandemin. Per och jag har varandra så vi är aldrig helt ensamma, vi har mat på bordet och tak över huvudet. Vi är lyckliga för det, men inget annat är som vanligt och för det är jag ledsen.

Vår jul blir ju diametralt annorlunda i år. Detta då vi bara kommer vara tre personer i huset. Vi brukar ju vara sjukt många fler än så när det vankas julfirande.

Så varför göra som vanligt och trilla Jan Boris Möllers köttbullar? Nä, idag gjorde vi köttbullar efter helt nytt recept (som vi anpassade efter att vi provsmakat första testbullen).

KÖTTBULLAR A LA 2020

1 msk salt
1 msk finmalen kryddpeppar
2 tsk malen vitpeppar
1 tsk malen svartpeppar
2 msk dijonsenap
2 msk finriven gul lök
2 tsk potatismjöl
400 g kokt kallriven potatis
2 ansjovisfiléer
2 msk anjovisspad
3 äggulor
500 g fläskfärs
500 g nötfärs
3 dl vispgrädde

Vi blandade ihop alla ingredienser, rullade två köttbullar som vi stekte, smakade och funderade och det var då vi lade till svartpeppar och dijonsenapen (som inte ingick i receptet egentligen).

Vi rullade sedan alla köttbullar och kokade dem i några minuter tills de var genomkokta. Då lyfte vi upp dem med hålslev och lät de rinna av på papper innan vi lade dem i ett lager i en burk (så de ligger lite isär) som fick svalna utomhus innan vi lade in dem i frysen.

När vi blir sugna på köttbullar tar vi alltså fram precis så många köttbullar vi vill ha och steker dem i smör. Då får de den fina ytan vi vill ha, men pga att vi kokade dem först så är de runda och fina ännu.