Stormen som blev Orkan

Alla pratar om stormen Alfrida. Det kan jag förstå, med tanke på vad hon har åstadkommit. Här ute på ön är det dock tal om orkanen Alfrida. Storm är när det blåser 24,5-28,4 sekundmeter. Svår storm är 28,5-32,6 sekundmeter. Orkan är allt över 32,7 sekundmeter. På Blidö hade Alfrida 36 sekundmeter. Det har aldrig blåst så mycket där vad jag känner till…

Vi åkte ut till vårt hus igår kväll. Vi ville se till det och dessutom lämna lite “bra att ha saker” till pappa och Kina. Igår vad det så mörkt så vi såg bara de träd som låg över och bredvid vägarna. I morse när vi klev ut genom dörren såg vi betydligt mer. Först såg vi en av alla de anledningar som finns till varför det inte finns någon ström eller internet här ute.

Elstolpar som ligger ner (det ligger en vid vägkanten vänster i bild om ni tittar noga) och elstolpar som lutar eftersom träd ligger på ledningarna. I höger i bild ser ni hur ledningarna slits hårt mot två träd eftersom några andra träd inne i skogen drar åt sitt håll. Ni ser mer på bilden under den första.

Inne i skogen bakom vår närmsta granne kunde vi se en anledning till dragkampen. Det är förståeligt att det inte kommer mycket el och fiber i de tåtarna.

Det kändes lite läskigt att gå i skogen eftersom allt som ska falla, ännu inte har fallit. Här ser ni ett av de fall som komma skall.

Inne på pappas tomt har en stor björk fått ge vika för den starka orkanen. Det var tur i oturen att den missade garaget….

…och det nyplanterade lilla trädet 🙂

Den träffade dock pappas julgran och stora fina flaggstång.

Jag tog många bilder idag och jag kan inte visa er alla, men av tretton tomter i vårt område, så är det nog bara tre som klarat sig utan trädfälle. Här ser ni det hus som klarat sig sämst. Här har träden lagt sig rakt över huset. Jag tror det är sju stycken som är på själva huset, sen ligger det träd bredvid huset också förstås.

Det ser ut som att träden kramar om huset

Överallt ser man rotvältor och här och var ser man träd som ramlat där de inte borde ha ramlat.

Vissa rotvältor är enorma

Den här stora tallen drog med sig en rejäl bit jord upp när den föll. Per är ju faktiskt 1,84 cm lång, men han ser väldigt liten ut i jämförelse.

Pumphuset ute i skogen har fått sig en rejäl kyss.

På ett ställe har skogen fått sig en rejäl känga av Alfrida. Här ligger nog mer än 100 träd. Här kunde jag dock inte gå in och fotografera. Det kändes alldeles för läskigt. Ni får se början av det så här på bilden nedan.

Hos en annan granne var björken snäll och valde att ramla vid sidan av huset istället för på det. Tyvärr valde det ju att ramla över släpkärran istället, men någonstans skulle den ju…

Samma hus missades av en rejält stor gran med grenar hela vägen ner till marken.

Den valde istället att falla på båtens för…

Per och jag är så tacksamma och glada, för vi hade tur!

Hos oss har båtskjulets presenning slitits sönder en aning och två björkar stod inte emot vinden utan står nu och myser ihop med sin kompisbjörk på sidan. Vi vill ju inte att björkarna ramlar, för då ramlar den på vår friggebod, men det kunde ha varit värre. Förhoppningen är att en av öns kunniga plockar ner dem innan de faller.

Vi var ute på ön i lite drygt ett halv dygn, och jag kan säga att det känns mycket konstigt att inte ha ström, inte ha internet, inte ha tv, inget vatten eller någon möjlighet att tända en lampa. Vi kan ju inte ens gå på toa.

Vi har en kamin att elda i, gasolspis att laga mat på, stormlyktor, pannlampor och ljus att sprida ljus med och vi kan låna pappas toalett och får hämta vatten i hans brunn, så vi klarar oss ju nu när det är vinter eftersom maten kan stå utomhus, men tänk alla de här på ön som inte har en eldstad, mat eller vatten. De längtar nog VÄLDIGT mycket efter el nu när det gått fem dagar.

2 reaktioner till “Stormen som blev Orkan”

  1. Det var förskräckligt vilka skador otäckt. Ni hade ju verkligen tur som klarade er
    så bra. Det är ju verkligen synd om alla andra.
    Må så gott kram.

  2. Oj, vilken förödelse! Skönt att skadorna inte blev värre!

Kommentarer inaktiverade.