5/11 Hepp! Dagens boktips!

Den som har läst min blogg ett tag vet nog vilken bok(serie) jag tänker tips om. Jag har nämligen gillat den sen den först gavs ut 1997. Jag köpte den först på originalspråket och sen när den kom på svenska så köpte jag den också. 🙂 Hela familjen gillar faktiskt den här bokserien. Vi har bråkat om vem som ska få läsa den först alltför många gånger och även när de var gamla och rejält tummade och sönderlästa, så läste vi dem igen. En av böckerna har t.om. svårt att hålla ihop. Jag har läst pappersvarianten av bok. Jag har läst ljudvarianten av bok. Jag har sett filmerna på bio. Jag har köpt filmerna på dvd. Jag har köpt filmerna på blue-ray. Man kan helt klart säga att jag gillar:

HARRY POTTER

Jag tittade tillbaks lite i min blogg och det går att läsa lite om min Pottermani lite här och var och där borta och här borta samt hitan och ditan och på fler ställen men då får ni leta själva…

Potter

Mitt boktips till er är alltså Harry Potter. Det finns sju böcker och jag gissar att ni redan vet att det handlar om en liten pojke som det verkligen är synd om som får reda på att han är trollkarl. Vi får följa honom när han börjar skolan och alla äventyr och bedrövelser han är med om under tiden som han blir äldre. Jag vill inte tala om för mycket så jag skriver det som Wikipedia skriver:

Böckerna handlar om den föräldralöse Harry Potter som har vuxit upp hos sin döda mors släktingar, den stränga familjen Dursley. På sin elvaårsdag får han av halvjätten Rubeus Hagrid reda på att han är trollkarl, att han inte hör hemma hos mugglarfamiljen (mugglare är icke-magiska människor), och att han har antagits till utbildning på internatskolan Hogwarts (där hans föräldrar också har gått). Familjen vägrar låta Harry se brevet från Hogwarts, varför Hagrid kommer och hämtar honom, och visar sedan vägen till Hogwarts skola för häxkonster och trolldom.
På skolan får han sina första vänner, trollkarlen Ron Weasley och mugglarfödda Hermione Granger, ett par fiender, bland andra Draco Malfoy som kommer från en av de ”renblodiga” trollkarlsfamiljerna, och läraren Severus Snape som verkar ha något emot Harry från början. Harry får också en förebild i den vise rektorn Albus Dumbledore. Under sin utbildning får han reda på mer och mer om sina föräldrar, Lily (född Evans) och James Potter, som dog medan de kämpade mot den ondaste trollkarlen genom tiderna, Lord Voldemort. Det var bara hans mors kärlek som räddade Harry från döden, med ett litet blixtformat ärr i pannan som enda resultat. Förbannelsen kastades sedan tillbaks på Voldemort själv och gjorde honom till någonting omänskligt och svagt, så svag att en del av hans anhängare trodde att han dog. Men när Harry kommer till Hogwarts märker han allt fler tecken på att Voldemort är på väg tillbaka och att många människor riskerar att dö i den stora kampen mot honom och hans anhängare dödsätarna.

 

Hepp! Dagens boktips:

  1. Harry Potter och De vises sten
  2. Harry Potter och Hemligheternas kammare
  3. Harry Potter och Fången från Azkaban
  4. Harry Potter och Den flammande bägaren
  5. Harry Potter och Fenixorden
  6. Harry Potter och Halvblodsprinsen
  7. Harry Potter och Dödsrelikerna