Idag blev Per matros!!!

”Ålandskonferensen” är ”Helmis vänners” årliga resa där de diplomerar nya matroser och skeppare, går igenom året och jobbar med att komma på vilka förbättringar och ändringar man borde göra.

I år fick vi inbjudan att följa med eftersom Per klarat av utbildningen med allt vad det innebär till att bli matros.

Vi hoppade på en hyrbuss vid Blidö ICA och tog färjan in mot fastlandet.

Bredvid oss i bussen hade vi Ylva och Fredrik. Fredrik skulle också bli diplomerad idag!

Vädret var helt fantastiskt bra, så vi såg fram emot en tur över Ålands hav.

Tyvärr blev vi stående på Yxlan i 45 minuter då vi inte kom med färjan. Det var alldeles för många Stockholmare som skulle avsluta helgen med just exakt den färja vi tänkte ta, och sen när färjgubbarna skulle hämta oss så gick motorn sönder….

Vi fick helt enkelt mingla runt på bussen och göra det bästa av situationen.

Till slut fick de igång färjan så vi kunde fortsätta vår tur upp mot Grisslehamn.

Vi stannade på Furusund och i Norrtälje för att hämta fler av Helmis vänner, men trots dessa stopp hann vi upp till Grisslehamns färjeläge i tid.

Det var många glada suckar som hördes när alla insåg att vi skulle hinna med båten.

Vi fick våra boardingkort. Ett till Åland. Ett annan från Åland. Modernt så det förslår. Kändes nästan som en flygtur.

Till slut hade de kontrollerat mitt id-kort och släppt mig igenom kontrollen så jag kunde gå den långa gången upp mot Eckerölinjens stora fartyg.

Vi tog oss direkt upp mot konferensrum ”B¨åtsman”. Jag kunde inte hålla mig utan tog mig ut på däcket utanför. När himlen är så här blå och solen skiner så är det ju svårt att stanna inne. Där innanför alla fönster sitter dock alla Helmis vänner.

Efter en god kopp kaffe och hembakta bullar så satte ordförande Bo igång dagen.

Högtidligt förklarade han hur dagen skulle se ut och sen kom ögonblicket vi väntat på.

Per blev matros.

Efter att flera matroser och skeppare fått sina diplom och tillhörande applåder, så lämnade jag lokalen och gick en tur på båten för att se hur det såg ut.

Det gungande dock så där långsamt och läskigt som det gör när det varit dåligt väder. Dyningarna var faktiskt lite jobbiga så jag gick först ut på däck för att andas och titta på horistonen. Det hjälpte mot det lite begynnande illamåendet….

Sen gick mitt tillstånd dock över till njutning för det var varmt och skönt i solskenet och jag såg bara vackert vart jag än såg. Här ser ni utsikten akterut.

Man kan ju bara må bra av detta liksom!!

Jag vet inte hur länge jag satt där men njöt gjorde jag!

Jag hittade en trädgårdsstol som jag kunde sitta och filosofera på. Det gjorde jag ända tills min telefon plingade till och förklarade att Ylva också hade lämnat konferensen.

Då sa jag adjö till solljuset och gick in för att möta upp henne.

Efter en sväng runt på båten, så Ylva och Birgitta också fick se vad som fanns ombord, så gick vi till en av barerna och tog den mest ”halloweeniga” drinken vi kunde hitta: Aperol Spritz!

Där satt vi sedan i fören av båten och tittade på utsiken och pratade om islandshästar, höns, Norge, nackskador, vindkraftverk, klarerat smör och allt möjligt annat som föll oss in.

Vid halv sex (svensk tid) var det dags för middag. Vi gick iväg till bufférestaurangen.

Idag bjöd de på en viltbuffé som inte gjorde någon besviken.

Allt såg verkligen väldigt gott ut!!

Det visade sig också att allt verkligen VAR gott också!!

Det svåra på en så här bra buffé är att välja det som är godast och hoppa över det som bara är ”gott”. Jag tror jag nästan lyckades….men inte riktigt. Jag blev väldigt mätt 🙂

När maten var uppäten och betald gick vi till tax free och köpte lite godsaker, sen var det dags att hoppa på bussen och börja ta oss hemåt igen. Vi konstaterade att detta varit en mycket bra dag.

Väl hemma på Blidö möttes vi av det skrämmande faktumet att spöken har tagit över ön. HU!!! Läskigt ju!!