Gyoza a la Per

4 portioner / 16 dumplings

Ingredienser:

DUMPLINGS

16 wontondegplattor

2 msk rapsolja

FYLLNING

Ca 1,5-2 hekto frysta räkor med skal

1/3 knippe koriander

1,5 cm ingefära

1 vitlöksklyfta

1 salladslök

1/2 chilipepparfrukt

1-1,5 hg shiitakesvampar

1 msk sojasås

1 msk risvinäger

1/2 msk sesamolja

TILLBEHÖR

VITKÅL:

Finstrimlad vitkål dressad med Sesamdressing 

Vi köpte Kewpie Sesamdressing i Rosersberg – just den sorten hittar ni i flaska på den asiatiska butiken utanför Söderhallarna, men det finns även i märket ”Kikkoman” fast den har vi inte provat. Den vi alltid använder finns även på nätet. Se här

GYOZASÅS

Sukina Gyoza Sauce

Den hittar du på Willys eller ICA eller på nätet. Se här 

GO-CHU-JANG CHILIPASTA (koreansk fermenterad chilipasta)

Per köper den här på ICA, men jag ser att den finns på nätet också. Se här

FÖRBEREDELSE

Ta ut wontondegen ur frysen 1 timme innan du ska använda dem. De måste tina i sin förpackning. Ta inte ut dem ur plasten för då torkar de och blir svåra att använda utan att gå sönder. Är de kvar i sin förpackning tills de är hanterbara, så är de dock väldigt lätta att använda.

Till fyllningen; 

(Tips: Allt ska vara väldigt finfördelat och välblandat när du är klar)

Skala räkorna och hacka fint.

Plocka bladen från koriandern och hacka fint.

Skala och riv ingefäran (eller använd 1,5 msk av  Risbergs färdigrivna ingefära på burk som du hittar på ICA)

Skala vitlöken och pressa klyftan.

Skär salladslöken och chilipepparen fint.

Finhacka svampen.

Blanda alla dessa ingredienser med sojasås, risvinäger, sesamolja och salt efter smak.

SMAKA AV! Ha i mer av det ni gillar!

Lägg ungefär 2 teskedar fyllning i mitten av varje wontondegsplatta.

Vik plattorna dubbelt, stryk på vatten med fingret längs med ytterkanten och nyp ihop kanterna ordentligt. Försök få ut så mycket luft ur dumplingen som du kan innan du stänger den. Se till att det blir tätt i ”limningen”.

TILLAGNING

Värm rapsoljan i en non-stick stekpanna.

Lägg ner gyozan med skarven uppåt och stek någon minut tills de fått en fin stekyta på undersidan.

Häll i vatten i pannan så det täcker ca en halv centimer upp på gyozan. 

Läck på ett lock och låt det koka/ånga tills allt vatten är borta.

SERVERING

Servera den nyångade gyozan med vitkålssalladen, gyozasås och go-shu-jang.