Chokladlakritskolor med havssalt

Imorgon ska jag till Spånga och jobba på gruppkänslan, dynamiken och skrattmusklerna.
Hela avdelningen ska hem till chefen och köra "teambuilding". 
Gruppen har tillsammans fått i uppdrag att lösa matintaget under dagen och kvällen.
Vi ska äta middag ihop efter det hårda gruppbyggandet 🙂
På min ansvarslista stod att köpa bl.a. potatis och flingsalt.
 
Det där flingsaltet……det gav en idé!!

Jag kokar chokladlakritskolor med havssalt och det ser mycket gott ut!

Ni har hört om dessa kolor förut.
På långfredagen bakade jag de här kolorna och de var ju helt underbara!!

Vi får se om de jag lagar idag blir lika goda som påskkolorna…det är ju stor skillnad på kolor och kolor. Det har väl att göra med hur länge man kokar dem och vid vilken temperatur man slutar kokar dem…jag har olika termometrar här och på landet så vi får se hur de blir den här gången.

Receptet till dessa kolor fick jag från min chef som fått dem av en kollega som fått dem av sin granne som tagit dem från Leilas chokladkalender 2008 som tagit dem ur Upsala Nya Tidning och nu tar ni dem från mig??

Chokladdoppad lakritskola
med havssalt

(ungefär 80 stycken)
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar eller 2-3 msk lakritsextrakt från Panduro
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt

Klä en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
Om du använder godiset ska du krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar eller lakritsextraktet i en vid gryta.
Koka upp under omrörning.
Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra om mer än några gånger,
till 117-120 grader, eller att smeten klarar kulprovet, det tar ungefär en kvart.
Rör ner smöret. Lätt att glömma….och häll smeten i formen.
 Ställ kolan svalt för att svalna. Smält chokladen. Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i choklad (eller pensla på chokladen)som fått svalna något och
lägg på bakplåtspapper eller i små formar.
Strö över lite havssalt på toppen innan chokladen stelnat.

Nu ska jag ut i köket och diska…det är inte lika kul som kolakokandet men det ska göras!