Rabarberchutney

Idag fick jag ett enormt sug efter rabarberchutney!!

Det finns tydligen de som har turen (skickligheten?) att ha flera stånd med stora härliga rabarber i sina trädgårdar! Min lilla rabarber på landet är verkligen inte så stor, men jag hoppas att den ska bli det. Pappa gav den en rejäl dos med kogödsel i helgen så det finns en chans. Jag har skördat av den en gång hittills i år (paj) men jag vill ha mycket mer!!

Inspirerad av en diskussion på jobbet vill jag idag dela med mig av ett recept på en otroligt god chutney. Den äts kall till grillad mat. Den passar lika bra till fisk och fågel som till kött. Gör en rejäl laddning så har du för flera veckor framåt. Om du inte hinner äta upp den fortare förstås 🙂 Den äts väldigt fort hos oss, så jag gör alltid en tredubbel laddning….

Färgen på rabarbern avgör verkligen hur chutneyn kommer att se ut. Illröd rabarber? Illröd chutney. Grönaktig rabarber? Grönaktig chutney. Den ser lite olika ut varje gång.

150 g rabarber
3 salladslökar
2 msk pressad citron
1 dl socker
1 tsk sambal oelek
1 krm salt

Skiva rabarbern och salladslöken. Lägg ner detta i en kastrull tillsammans med citronsaften och sockret. Låt koka i 10 minuter. På slutet smaksätter du med salt och sambal oelek. (Jag brukar ta lite mer än 1 tsk sambal men jag gillar chutneyn stark…)

Häll upp i tät glasburk.
Låt svalna.
Förvara i kylskåp.

SMASKENS!!!