20 år – dags att byta…

För några veckor sen så såg jag att vårt altandäck mådde ”sådär” och vi beslöt oss för att byta den delen av däcket som vi har precis utanför altandörren.

När vi har nämnt beslutet så har vi fått höra kommentarer som ”redan” och ”det behövs väl inte?”. Vi kan förstå dem på ett sätt. Det känns som om vi bor i ett helt nytt hus och att det inte borde vara dags att byta trallen ännu.

Vi har dock bott i huset i drygt 20 år och trallen firar faktiskt 20 år nu i sommar. Vi satte därför igång med bytet i morse. Så här såg det ut när vi började dagen.

Per gjorde sitt bästa för att ta ut de två decennier gamla skruvarna ur brädorna och jag bar bort dem till ”båthuset” där de snart ska få komma till användning som fågelholkar, förhöjning på potatisodlingslådor hos pappa eller åka till tippen.

Solen sken och det var varmt och skönt medan vi jobbade oss igenom planka för planka…

Vi drog oss lite för att ta bort de räcken som min lillebror hjälpte oss att bygga några år efter att vi byggt altanen och insett att räcken är härliga grejer….så vi började med att ta bort däcket men lät räckena vara kvar i det längsta.

Till slut var de dock tvungna att monteras ner och de ligger nu på gräsmattan.

Precis som vi antog så var trallen ömsom frisk och ömsom helt rutten. På flera ställen hade förvånandsvärt nog de små svarta myrorna byggt bo INUTI brädorna.

Till slut var alla brädor borta, jag hade tvättat av väggen där vi inte kommit åt sen vi byggde altanen och vi började känna att vi var klara för dagen.

Det tråkiga med dagen var dock att en av bjälkarna också var ett myrbo och helt supervåt och rutten. Det hade vi INTE räknat med. Vi har inte köpt någon regel (vilket vi såklart kan fixa så fort Stämmarsunds Trä öppnar på måndag) och vi hade inte trott att det var fel på basen….

…men det var det!!

Vi jobbade från före kl 10 till efter kl 16 och nu ser det ut så här utanför altandörren. Vi är på gång!!