Matiga fyllda bröd

Per sa med längtan i rösten att han då och då tänkte tillbaks på ett bröd jag bakade för femton år sen och undrade varför jag inte bakade det ibland. Jag mindes också brödet, men inte receptet…

Idag har jag därför provbakat lite för att se om jag kan testa mig fram till det där magiska brödet som min man minns. Jag tror jag lyckades för det finns inte en brödsmula kvar (vi fick dock en anings äthjälp av pappa å Kina).

Här är receptet (men jag bakade bara halva mängden):

INGREDIENSER ”BRÖDET
75 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
2 tsk salt
2 msk honung
13 dl vetemjöl

FYLLNING
200 g vitlökssalami
1 dl skivade svarta oliver
0,5 dl basilikablad
2 mozzarella

SMAKSÄTTNING OVANPÅ BRÖDET
Flingsalt

SÅ HÄR GÖR DU:

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm det fingervarmt, ca 37°C.

Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt degspadet.

Tillsätt saltet, honungen och det mesta av mjölet.

Arbeta degen så att den känns smidig, låt degen jäsa under bakduk på varm och dragfri plats i ca 45 minuter.



Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar.

Kavla ut varje degbit till en 1/2 cm tjock platta, ca 30 x 35 cm.

Lägg ut salamin på degplattan (jag skar den i strimlor så att den skulle bli lättare att fördela mellan brödskivorna, men du kan ha den hel om du vill). 

Skiva oliverna och strö över.

Skiva mozzarellan och fördela över brödet.

Lägg på basilikan (jag hade klippt ner den litegrann).

Rulla samman som en rulltårta från långsidan.

Forma till 2 avlånga bröd, lägg på bakplåtspappersklädd plåt med skarven på brödet nedåt.

Jäs bröden övertäckta på varm och dragfri plats i ca 20 minuter.

Sätt ugnen på 250°C.

Snitta bröden med en vass kniv och strö över flingsalt efter smak.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter.

Sänk värmen till 200°C och fortsätt grädda i ca 25 minuter. Kolla gärna innertempen. 96-98 grader letar jag efter.

Låt bröden svalna under bakduk.

NJUT!

En kommentar till “Matiga fyllda bröd”

  1. Det där brödet minns jag från en teammiddag vi hade på Murkelvägen. Det var gott!

Kommentarer inaktiverade.