Nyårslöften

Jag lyssnade på Wahlgren & Wistams podd i morse när jag vaknade. Per låg och sov och jag ville inte gå upp och börja ”stöka” så att han skulle vakna, så jag låg där och småskrattade åt allt roligt Sofia och Pernilla sa.

En sak som fastnade hos mig var när de pratade om nyårslöften. Inte för att jag brukar ge såna, eller för att jag tror på att de funkar, utan för att de hade en annan syn på vad ett sånt nyårslöfte skulle kunna bestå av.

Det här är en mix av deras fantastiska idéer och mina egna förslag på hur vi alla kan ta oss an nyårslöftena:

 • Le åt de du möter
  Visst vore det inte svårt att bara dra lite på smilbanden varje gång man möter någon? Men OJ vilken skillnad det gör när jag sitter i bilen på färjan och råkar möta en blick i bilen bredvid och möts av glittrande ögon och ett glatt ansikte istället för att som vanligt se ett nerböjt huvud och en sur min?
 • Gör något snällt för någon annan (så ofta du bara kan)
  Min pappa lever verkligen efter detta nyårslöfte! Nästan varje dag gör han någon liten grej som är snällt mot någon annan. Oftast vet inte ens personen han är snäll mot om att han är snäll. De bara möts av en skottad altan utanför bastun, eller en uppställd soptunna som hade ramlat i stormen, eller slapp gå runt ett fällt träd för att min pappa redan sågat upp det och burit bort hindret från stigen. Jag menar inte att man måste jobba i flera timmar (som han ofta gör) men man kan göra något litet för någon annan mycket oftare än vad man gör.
 • Rensa ur ditt badrumsskåp
  Tänk vad fräscht det skulle bli om du bara tog ut ALLT ur badrumsskåpet, tittade på alla datum och förpackningar, slängde det som inte är fräscht, torkade ur alla hyllor och sen ställde in allt igen på ett logiskt sätt. Du gör dig själv en tjänst liksom.
 • Ta kontakt med någon som är ensam
  Det här löftet kan kännas lite svårt, MEN det behöver inte vara svårt. Det kan räcka med att du bara svänger förbi en granne och står utanför deras dörr och kollar läget, eller frågar om en kollega vill ta en kaffe efter jobbet. För någon som lever ensam kan den lilla stunden vara höjdpunkten på veckan.
 • Skriv ett vykort till någon du tänker på
  Jag inser att detta kanske osar Mia eftersom jag själv älskar att skicka riktig post, men vem bli inte glad av att få post i brevlådan? Även om det bara står ”tänkte på dig” på kortet så sprider det ju glädje.
 • Bjud hem på vardagsmiddagar
  Att bjuda på storslagna middagar eller cocktailpartyn kräver både tid, pengar och energi, men varför inte bjuda in någon du tycker om på en onsdagsmiddag? Säg redan i inbjudan hur anspråkslöst det är så blir det lätt och rätt förväntningar sätts från start. ”Vi köpte för mycket nötfärs häromdagen, har du lust att komma förbi och käka köttfärssås med oss på onsdag efter jobbet innan vi drar på träning?”
 • Gör någon liten nytta varje dag
  Den här grejen har jag och Per faktiskt jobbat efter i flera år redan. Jag kan lova er att det gör STOR skillnad för livet. Varje dag när vi redan jobbat hysteriskt mycket och sedan lagat mat och diskat undan så gör vi någon liten nytta i vårt hem. Det kan vara en så liten sak som att vattna blommorna, men det kan också vara att gå iväg med återvinningen, måla över skruvhålen i badrummet som vi tänkt på länge, stryka alla skjortor i Pers garderob, putsa skorna, sätta nya lister i fönstren eller att städa grillen på balkongen. Att göra EN grej varje dag, gör att att-göra-listan minskar dramatiskt. Härligt!
 • Rensa din underklädeslåda
  Släng ut alla trosor/kalsonger, strumpor och behåar på sängen. Titta noga på dem och fundera på vilka du faktiskt använder, vilka som är hela och fina och vilka som borde få ge plats och utrymme genom att slängas. Tänk vad härligt när du klär på dig nästa gång och inte behöver undvika de dåliga plaggen.
 • Använd tandtråd
  Jag inser redan att det här visar på att jag faktiskt fyller 53 år om bara några dagar…men jag kör på den ändå 🙂 Använd tandtråden VARJE dag. Gärna mellanrumsborstar också. Det gör så otroligt stor skillnad så du förstår inte. Jag började med det här för några år sen när jag hade lite otur med en tand och det är som om ett mirakel har hänt.

Vad tror ni? Kan ni ta ett av dessa och göra till ert eget löfte?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Informera mig om kommentarsuppdateringar för detta inlägg. Du kan också prenumerera utan att kommentera.