Utekök/Grillplats

Vi har länge funderat på vad vi ska göra med utrymmet utanför köksfönstret där maskrosorna alltid trivs utmärkt och där Per ofta stått med grillarna. Ibland har vi tänkt bygga ut altanen över den ytan, men nu bestämde vi oss för att göra en stenlagd grillhörna/utekök istället. Vi tänker oss en stenlagd yta, med plats för två av grillarna, ett utekök med vatten/ho och en häll för ev. sås eller potatis ståendes mot en spalje, samt en sittplats för rosédrickarna 😉

Fjärde April satte Marcus spaden i marken och drog igång projektet!

Sofie var inte sen med att hjälpa till med grovgörat.

Det är tyngre än man tror att ta bort gräslagret. Det märkte jag när jag lyfte bort dem och lade dem på andra ställen på tomten där jag behövde bygga upp lite.

Fort gick det.

På en timme hade de grävt bort hela översta lagret.

5:e April, Pappa hade sand kvar hemma på tomten och erbjöd oss att få den. När vi tackade ja, kom han körandes med den. Hemleverans!

Under några dagar stod jobbet still (när vi gjorde vårt vanliga jobb) men sen 10:e April kunde vi täcka hålet i marken igen.

Stämmarsunds Trä levererade virke till spalje och betongsten till grillhörnan på torsdagen 15:e. Det var skönt. Då slapp vi köra allt det tunga.

Tyvärr kunde de inte köra hem sand, så de tre lass med sand som behövde utöver den sand vi fått, fick Marcus och Per hämta på lördagen den 17/4 och skyffla själva. Det var ett rejält träningspass….

Emma arbetsledde från sin solstol. Lördagen var nämligen otroligt varm och solig, så hon satt och njöt i linne (efter att ha förstått att killarna ville göra det här jobbet själva..)

På söndagen fortsatte arbetet med de plintar som skulle bli grunden till spaljen.

Samtidigt jobbades det också med att väga in sanden så den skulle få rätt lutning från huset.

Solen stekte från klarblå himmel och killarna var tvungna att ha mössor på sig för att inte bränna sig.

När det NÄSTAN var klart med sandens lutning så saknades det lite sand. Typiskt! Marcus, Per och Pappa löste det med att åka ner till stranden och hämta lite mer sand där. Det finns ju gott om sand här där vi bor…

Pappa har alltid sten i marken när han försöker sätta en spade i marken. Så att gräva hemma hos honom kräver tålamod och muskler.

Vi, som bor 40 meter ifrån honom, har nästan bara sand när vi gräver. Den här dagen kom dock undantaget som bekräftar att det är så här – för OJ vilken sten Per träffade på PRECIS där en av plintarna skulle stå…

Far och son jobbade i många timmar den här soliga söndagen. Fadern pekade med hela handen och sonen tog det med ro och jobbade på.

Efter många timmar med vattenpass och noggrannhet så kunde Marcus lägga den första stenen! TJOHO!!

Varje sten fick otroligt mycket kärlek och omtanke.

Killarna jobbade på bra och stenläggningen växte fram…

På måndagskvällen och på tisdagskvällen lade Per mer sten.

På tisdagskvällen blev stenläggningen klar och vi kunde börja borsta ner sand i distansspringorna.

Nu i lördags, 24:e April, trotsade Per och jag snö och kyla och satte igång att bygga spaljen.

I tvågradigt snö/hagel jobbade vi tillsammans och hade det gott.

Visst frös vi, men vi hade trevligt ihop.

Mitt i skruvandet byggde vi ihop en sektion av det utekök som ska stå mot spaljen. Här på bilden ser ni diskhodelen till vänster i bild…

När vi gjorde kväll var spaljen så pass klar så att vi tydligt ser hur det ska bli. Det som inte är klart är anslutningen mot huset i hörnet. Vi funderar fortfarande på några olika alternativ på hur vi ska göra det.

På torsdag kommer nästa sektion av uteköket. Tyvärr är dörrar och sidostycken restsorterade så de vet vi inte när de kommer, men det är bara April ännu. Det lär bli klart innan semestern 🙂

Nu längtar vi efter nästa helg när vi kan fortsätta byggandet och fixandet….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Informera mig om kommentarsuppdateringar för detta inlägg. Du kan också prenumerera utan att kommentera.