Den perfekta Foccacian

Vi har längtat efter det ljuvliga brödet som Per bakade senast vi var på ön, så nu är det dags igen. På fredag sätter vi degen igen!!

Receptet fick vi från svt’s Timjan, tupp och tårta. De ljuger inte när de säger att det är det perfekta brödet!!

TID: 24 TIMMAR

INGREDIENSER

8 PORTIONER

490 g vatten, 20 grader

100 g jäst

700 g vetemjöl, gärna vetemjöl special

175 g olivolja

20 g salt

SÅ LAGAR DU

1. Rör ihop vatten och smulad jäst.

2. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta samman gärna i maskin, tillsätt därefter resten av mjölet.

3. Häll i salt och knåda in och avsluta med olivolja.

4. Arbeta in olivoljan i degen tills allt gått samman och degen är ordentligt arbetad, ca 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.

5. Degen ska vara ca 23 grader när den är färdigarbetad, kontrollera gärna med kökstermometer. Häll degen i en stor oljad plastburk och sätt på ett lock eller kökshandduk, låt stå i rumstemperatur och jäsa i ca 4 timmar.

6. Vik fyrslagsvik varje halvtimma genom att vika in degen från kanterna in mot mitten. Dra lite i degen när du gör detta, det gör att du förlänger glutentrådarna. Ställ in i kylskåp och låt jäsa i ca 20 timmar i kyl.

7. Sätt ugnen på 275 grader och värm en ugnsplåt så att den blir riktigt varm. Tryck försiktigt ut degen på den varma plåten och grädda på 275 grader i ca 20 minuter. Toppa om du vill först med lite hackade örter, strimlad lök, oliver eller annat du önskar. Foccacian är också väldigt god med bara lite salt.

8. Låt foccacian svalna lite innan du stjälper upp den på galler och låter kallna under bakduk. Den stora mängden vatten och olivolja gör att foccacian håller sig saftig i flera dagar.