Star Wars – The last jedi

Ikväll har Per och jag varit på premiären av senaste (sista?) filmen i Stjärnornas krig-serien. Jag är inget riktigt fan, men gillar filmerna. Jag var dock tvungen att googla för att komma ihåg vad sista filmen handlade om så jag skulle ha koll på var vi var när filmen startar. Det är ju klart förvirrande med alla filmer och eftersom de inte ens kommer ut i rätt ordning så måste man alltid kolla läget 🙂

Jag hittade den här sajten där de (väldigt) snabbt förklarar filmerna så här:

Star Wars: Episod I – Det mörka hotet. Här möter vi Anakin, vi får byråkratin i galaxen, små tecken på att den onda kejsaren håller på att skapa en diktatur.

Star Wars: Episod II – Klonerna anfaller. Anakin utbildas men ifrågasätts, kämpar mot sina känslor och blir kär i senator Padmé.

Star Wars: Episod III – Mörkrets hämnd. Anakin förlorar sig själv, vänder sig mot Obi-Wan som utbildar honom, blir ond. Otroligt ond. Blir en sithlord. Dödar massa folk, barn också. Barn. Han besegras i strid av sin mästare Obi-Wan men överlever. Padmé föder två barn som hon fått med Anakin, Luke och Leia, som göms i varsitt hörn av galaxen.

Rogue One: A Star Wars Story. Den första av flera planerade spinnoffs. Rebellerna lyckas sno åt sig ritningarna till Dödsstjärnan. En helt fantastisk film, smutsig, mörk. Man får se Imperiets mer ondskefulla sidor. Jedikrigarnas heliga stad sprängs i bitar. Se den. Ett måste.

Star Wars: Episod IV – Ett nytt hopp. Den första filmen från 1977. Tar vid där Rogue One slutar.

Star Wars: Episod V – Rymdimperiet slår tillbaka. Luke får reda på att Darth Vader är hans far. Det här är, enligt mig, tillsammans med Rogue One den absolut bästa filmen i detta filmuniversum. Mörkare, mindre barnslig, mindre cowboyliknande. Se den, också ett måste.

Star Wars: Episod VI – Jedins återkomst. Imperiets andra Dödsstjärna sprängs också, alla är glada, sagan slut. Tror vi.

Star Wars: Episod VII – The Force Awakens. Samma premiss som episod IV, nu med Rey. Och Finn, som var ond men blev god. Med Kylo Ren. Och det gamla gardet som gör comeback. Så där, men värt att se.

Star Wars: Episod VIII – The Last Jedi. Bara Kraften vet hur det här slutar

Och nu vet jag också hur det slutar 🙂

3 reaktioner till “Star Wars – The last jedi”

  1. Och jag ska se filmen ikväll! Fast får se om det blir av eftersom sonen har feber…

Kommentarer inaktiverade.