Kanelbullar

Här kommer receptet som jag fått av min kära styvmor till er som har bett om det, och faktiskt kommer det även till er som inte har bett om det. 🙂

Ingredienser till 40 bullar:
·         150 g smör
·         5 dl röd mjölk
·         50 g (1 pkt) jäst för söta degar
·         1 dl strösocker
·         1/2 tsk salt
·         2 tsk stött kardemumma
·         ca 1,4 liter vetemjöl

Fyllning:
·         200 g rumsvarmt smör
·         1½ dl strösocker
·         3 msk kanel

Till pensling:
·         1 ägg
·         pärlsocker

Ta fram allt du behöver i form av ingredienser, bakplåtar, bakplåtspapper, bunkar, bakassistent (om du har någon), måttsats osv. Mät sedan upp allt du ska ha så att det står redo. Värm smöret ett kort tag i mikron eller dela det i mindre delar så att det är mjukt sedan när du behöver det. (Inte rinnande)

Smula jästen i bunken och häll över ½ dl av mjölken. Vispa tills jästen löst sig.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken, strösockret, saltet och kardemumman. Värm den till lite varmare än fingervarmt (ca 38-39 grader).

Häll den varma degvätskan över jästblandningen och rör om. Häll i mjölet och arbeta degen kraftigt, ca 5 minuter med maskin eller ca 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.

Kavla ut degen till en avlång kaka. Bred på smör och strö socker och kanel jämnt fördelat över degen.

Vik ned den övre delen, en tredjedel ner över kakan, vik upp den undre delen över det vikta.

Bullar: Skär den vikta kakan i 40 delar och snurra ihop dem till en knut enligt tekniken som ni kan se i filmen nedan. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.

Medan bullarna jäser så knäcker du ägget i en sil och trycker det med en pensel igenom silen ner i en bunke. (Det blir då finfördelat och ”strängen” kommer inte med.

Pensla bullarna med ägg och strö rikligt med pärlsocker över bullarna. (Försök få så lite som möjligt på plåten då det bränner fast). Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C, 7-8 minuter.

Låt bröden svalna, helst på galler men annars på sin plåt, under bakduk. Frys in bullarna så fort de svalnat även om du tror dig äta upp dem inom några dagar. De håller sig mycket bättre i frysen. Värm dem sedan i mikrovågsugn när du ska äta dem.

En kommentar till “Kanelbullar”

Kommentarer inaktiverade.