Laxsashimi – Puro Beach

Under veckans firande av mitt inträde i döhalvan/andra halvlek eller vad man vill kalla det när man fyller 50, själv är jag rätt nöjd med att ha fått ynnesten att umgås med familjen (planerat) och med min äldre bror och svägerska (överraskning) nere på Mallorca.

Mat är ju viktigt för mig och en stor del av både vardag och semester, den här resan var inget undantag, Mia hade planerat födelsedagsmiddag och även kikat på lite andra bra matställen. Själv var jag sen med att engagera mig i resan (kanske för att det just var för att fira min 50-årsdag)…

Oavsett så besökte vi några bra restauranger och åt en hel del bra mat, La Perla (Ingrossos krog) var fantastisk, Il Paradiso var bra, men det var en liten del av en förrättstallrik som verkligen fastnade. Laxsashimi som intogs efter en svettig cykeltur till Palma, på Puro Beach.

Puro Beach är ett ställe som vill vara fancy och attrahera både de som är kända och de som vill bli det känns det som, vi var mest hungriga och svettiga när vi kom dit för en sen lunch…

Här kommer min tolkning av det godaste vi åt där. Vill du laga den så är det ganska enkelt, Per pmen lägg lite energi på såsen som är jätteviktig i den här rätten! (som i all mat enligt min familj och mig själv).

Recept, som förrätt:

  • Salmalax 80-90 g per person
  • Avokado, måste vara perfekt mogen,  en räcker till 2-3 personer
  • Pressad citron
  • Färsk koriander



Aji-sås (3-4 portioner)

  • 2 färska, gula chilifrukter (milda)
  • 1/2 gul paprika
  • 1 chalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Citron
  • Salt
  • Fetaost
  • Fin rapsolja

Finhacka chili, vitlök, lök och en halv gul paprika, fräs i c:a 2 msk rapsolja tills löken blivit genomskinlig. Lägg allt i en burk som fungerar med mixerstav, häll på 1-2msk olja till och mixa med salt, mosad fetaost (c:a 1 cm av fetaosten), pressad citron (1-2 tsk) och lite citroncest (börja med 1 tsk citron). När såsen är relativt slät riv i 1/2 klyfta vitlök och salta. Rör om och smaka av så att såsen känns balanserad i sälta, syra och sötma från paprikan. Mer vitlök behövs nog inte, men om såsen står och kallnar i kylen och inte smakat så mycket kan man riva i lite mer och ev. salta eller ha i lite mer citron.

Det ska vara viss styrka från chilin, men känslan ska vara mild vitlök med fräsch citron och sälta.

Lax och avokado

Skär salmalaxen och avokado  i tunna skivor (3mm). Varva lax och avokado till lagom mängd per person på portionstallrikar eller på större fat.

Pressa över lite citron, häll på lite sås, sprinkla över flingsalt och strö över lite finhackad, färsk koriander.


Servera med såsen som är över i separat skål. Häll på sås efter smak!

Ät en laxskiva och en avokadoskiva i varje tugga, ät med pinnar.

Drick nåt gott till, Rosé (Tavel), Vitt (Héritages – Côte du Rhône), eller varför inte lite Champagne…


/Per

En kommentar till “Laxsashimi – Puro Beach”

  1. Detta är verkligen supergott! Nu kan vi, varenda gång vi äter detta, tänka oss tillbaka till Mallorcas varma väder och den härliga 50-årsresan vi gjorde ihop med barnen!!

Kommentarer inaktiverade.