JUL-köttbullar!!

Jan Boris-Möllers köttbullar

De här köttbullarna har varit mina absoluta favoritköttbullar ända sen Jan gav ut sin kokbok “Julens Goda”. Nu är det dags igen till helgen att trilla köttbullar. Jag lär nog inte trilla så mycket med tanke på handen, men jag lär vara med och hjälpa till så mycket jag bara kan. Det här är jul för mig!!

Ingredienser:

1 kg Köttfärs, ca 15% fetthalt  (Blanda som du själv vill. Vilt. Gris. Nöt. Lamm.)
1 Ägg (2 om färsen varit fryst)
3 msk stark Senap, gärna fransk
1 st Gul lök
2 tsk Salt
1 tsk Vitpeppar
2 msk brun Farin
1 tsk Fyra kryddor (2 delar vitpeppar, 1 del kryddpeppar, 1 del kryddnejlika, 1 del muskot)
4 msk Ströbröd
2 dl Mjölk eller grädde

Tillagning:

  • Finhacka löken.
  • Fräs löken lätt i en stekpanna så att vattnet avdunstar. Då spricker inte köttbullarna när de steks.
  • Blanda köttfärsen med ägg, alla kryddor, senap, brun farin, lök, samt mjölken/grädden. OBS! Ströbrödet skall inte ligga i blöt i förväg, utan på det sättet skall suga upp vätskan i köttbullssmeten. När allt är blandat är smeten klar.
  • Provsmaka smeten rå eller provstek en köttbulle. Krydda mer om du tycker det behövs. (Familjen Hertz använder ofta mer senap än i detta recept)
  • Forma köttbullarna med en sked eller händerna. Ett bra sätt är att lägga smeten i en spritspåse och spritsa fram små bullar ner i handen. Ta lite olja i händerna om det blir kletigt.
  • Ska köttbullarna ätas samma dag dvs. inte frysas, kan du steka dem direkt i stekpannan. Skall köttbullarna frysas in, blir det bättre att koka köttbullarna först. Då behåller de sin form.
  • Fyll vatten i en stor gryta och koka upp det. Lägg i köttbullarna. Vattnet behöver inte stormkoka.
  • Låt köttbullarna koka i 2-3 minuter. Rör inte omkring bland köttbullarna i början utan låt dem koka färdigt. De är oftast klara när de börja flyta. Prova en så ser du om den är färdiglagad i mitten. Lyft upp dem med hålslev.
  • Lägg köttbullarna på en plåt och frys in dem.
  • Efter 1 dygn i frysen kan du lägga dem i plastpåse. På detta sätt blir de styckfrysta.
  • När du senare tinar dem behöver du bara bryna dem i en stekpanna. De får då en vacker stekyta och är fortfarande runda och prydliga.