Chokladdoppad lakritskola
med havssalt
(ungefär 80 stycken)
3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar eller 2-3 msk lakritsextrakt från Panduro
2 tsk smör
200 g mörk choklad
havssalt
Klä en form ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
Om du använder godiset ska du krossa karamellerna i en mortel.
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk peppar eller lakritsextraktet i en vid gryta.
Koka upp under omrörning.
Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra om mer än några gånger,
till 117-120 grader, eller att smeten klarar kulprovet, det tar ungefär en kvart.
Rör ner smöret. Lätt att glömma….och häll smeten i formen.
Ställ kolan svalt för att svalna. Smält chokladen. Skär eller klipp kolan i bitar.
Doppa varje bit i choklad (eller pensla på chokladen)som fått svalna något och
lägg på bakplåtspapper eller i små formar.
Strö över lite havssalt på toppen innan chokladen stelnat.
Åh tack tack. Jag har faktiskt smakat kolorna hemma hos er för längesen och dom var underbart goda. Dom ska jag definitivt baka till jul! 🙂