Lussebulledags!

Jag längtar nog mer än vad jag trodde efter vår nya spis. Jag har nämligen börjat drömma om att baka. Idag när min kollega Linda frågade om hon kunde få receptet till de lussebullar jag brukar baka varje år så insåg jag att det är det jag ska baka!! Jag letade fram receptet och här är det! Bakar ni också lussebullar varje år??

 

Saffransbullar 40 st

  • 5 dl röd mjölk
  • 1½ pkt jäst för söta degar (inte mer, inte mindre)
  • 150 g smör
  • ½ brk kesella
  • 2 pkt saffran (snåla inte!)
  • 1 ägg i degen
  • 2 dl socker
  • ½ tsk salt
  • Ca 14 dl vetemjöl
  • Ägg och russin till garnering
    ELLER
    riven bakmassa (eller mandelmassa), smör, strösocker och pärlsocker.

Ta fram alla bunkar, mått och ingredienser i förväg,
mät upp allt du behöver så du är förberedd.

Blanda lite (drygt en ½ dl) av mjölken med jästen och rör ut den.

Smält smöret i en stor kastrull, häll i resten av mjölken, kesellan, saffranet, ägget, sockret och saltet och vispa ihop. Värm till lite varmare än fingervarmt.

Häll det varma i det kalla, som då ska hålla 37C.

Häll i nästan allt mjöl. Knåda i 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Ha i mer mjöl tills det precis går att hantera degen. Inte mer då blir bullarna torra.

Låt jäsa i 40 minuter med en handduk över bunken.
(Det jäser mycket så använd en STOR bunke)

Baka ut bullarna till lussekatter
ELLER
Kavla ut degen till en rektangel. Smöra degen, strö socker över degen, grovriv bakmassa över. Vik ihop degen med en tredjedel nerifrån och sedan en tredjedel uppifrån över det du redan vikt. Skär 40 st strimlor, vrid strimlan så den blir snurrad. Sno ihop som en liten knut.

Jäs igen i minst 30 minuter med en bakhandduk över.

Om du gjort lussekatter: Sätt i russin och pensla noga med ägg.

Om du gjort snurrbullar: Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i 225-250 i 5-8 minuter.

Frys in bullarna så fort de svalnat så håller de sig bäst!

En kommentar till “Lussebulledags!”

  1. Låter smaskens. När får ni ugnen installerad? Kan man beställa, eller du kanske kan komma hit och baka i min ugn?

Kommentarer inaktiverade.